Pera Palace Hotel’den Polisiye Tutkunlarına Özel Polisiye Atölyesi

Önemli konukları arasında dünyaca sevilen polisiye yazarı Agatha Christie’nin de bulunduğu Pera Palace Hotel, polisiye meraklıları için yine çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor: Polisiye Ekspres!

Tamı tamına 8 hafta sürecek olan Polisiye Kültürü ve Edebiyat Atölyesi, oldukça zengin bir program içeriğine sahip. Bu detaylı ve kapsamlı programda, suç edebiyatının doğuşu ve tarihinden başlanarak polisiye edebiyatı klasik dedektif anlatısından psikolojik gerilime, casus romanından hukuk polisiyesine kadar geniş bir yelpazede birçok başlıkla ele alınıp işlenecek. Yazar adayları bu sayede hem bu alandaki bilinç ve paylaşımlarını arttırabilecek hem de kendi potansiyellerini keşfedebilecek.

Sevilen polisiye yazarları Armağan Tunaboylu ve Ercan Akbay moderatörlüğünde gerçekleşecek atölye programının diğer detayları ise şu şekilde:

 

  1. Seans: Suç Edebiyatının Doğuşu ve Öncü Yazarlar (1794- 1860)

Atölyenin ilk seansında Sheakespeare’den Poe’ya kadar polisiyenin öncü yazarları mercek altına alınarak gerçek suç hikayelerinin kurgu konusu bulmadaki etkisi incelenecek. Ayrıca Polisiye Yazmanın Alfabesi başlığı altında, esinlenme ve fikir oluşturma evreleri ile sistemli çalışmanın püf noktaları üzerine değerlendirmeler yapılacak.

 

  1. Seans: Polisiye Edebiyatın Emekleme Dönemi (1861- 1900)

İkinci seansa gelindiğinde ise Avrupa ve Amerika’daki kurucu ustaların ilk kumaca dedektiflerinin ortaya çıkması konusu incelenecek. Polisiye Kurgunun Temeli başlığı altında esinlenme ve fikir oluşturma evrelerinden yapısal tasarıma geçişin püf noktaları ele alınacak.

 

  1. Seans: Yeni Yüzyılın Başında Yeni Tarz Polisiyeler (1901- 1920)

Atölyenin bu kısmında Avrupa’da dedektif hikâyelerinin giderek yaygınlaştığı dönem ve dergi tefrikaları dönemi incelenecek. Kurgunun Omurgası başlığı altında tasarımla birlikte kişiliklerin can bulması, kurmaca karakterlerin inandırıcı ve etkileyici olması için yapılması gerekenler ele alınacak.

 

  1. Seans: Polisiyenin Altın Çağı (1921- 1940)

Dördüncü seans, İki Dünya Savaşı arasındaki dönemde polisiye edebiyatın çılgınca yükselişinin incelendiği bölüm olacak. Yol Haritasından Olay Örgüsüne başlığı altında karakter yaratımı ve polisiye anlatının giriş bölümünde okuru hikâyeyle tanıştıran kurulumun önemi ele alınacak.

 

  1. Seans: Ucuz Roman İstilâsı ve Polisiyenin Düşüşü (1941- 1960)

Programın bu bölümünde yer verilecek konu ise değişen eğilimler sonucunda düşüşe geçen on sentlik polisiye roman piyasasının çökmesine neden olan yıldızlar olacak. Sonrasında Olay Akışı ve Rehberi başlığı altında, karakter, mekân ve atmosfer betimlemelerinde inandırıcı ifadenin püf noktaları incelenecek.

 

  1. Seans: Polisiyenin Yeniden Yükselişi (1961- 1980)

Atölyenin 6. seansında süper çeşitlilik, farklı değerler ve suç edebiyatının diğer edebi türlerle iç içe geçmesi süreci ele alınacak. Olay Örgüsünün İlmekleri başlığı altında güçlü diyalog ve etkileyici betimlemelerin yazımında dikkat edilmesi gerekenler incelenecek.

 

  1. Seans: Modern Çağın Yıldızları (1981- 2000)

Programın bu kısmında, polisiye edebiyat alanında birçok yazarın sahneye çıkması ile yayıncılarının ciddi kazançlar elde ettiği ve filmcilikle harmanlanmış yeni endüstrinin polisiyecilerin hegemonyasına girdiği süreç ele alınacak. Dengeli İfadenin Gücü başlığı altında, suçlunun kim olduğu ve olayın nasıl gerçekleştiği konusundaki tartışmalar ve zıtlaşmalar sonrasında yanılgıların anlaşılmasının polisiye anlatıya katkısı incelenecek.

 

  1. Seans: Çağdaş Polisiye Dünyası (2001’den günümüze)

Program son bölümünde ise çağdaş polisiye dünyası ve güncellenmiş yazılımlı akıllı telefon polisiyeleri ele alınacak. Karmaşık Düğümlerin Sonu başlığı altında, makul şüphelerin sürpriz sonuçlara evrildiği çözümlenme bölgesinin hikâyenin bütününe etkisi ve tadı damakta bırakan güçlü finallerin rolü incelenecek.

 

Etkinlik Tarihleri

İşte polisiye edebiyatı böylesine derin ve kapsamlı bir biçimde inceleyen Polisiye Kültürü ve Edebiyat Atölyesi’ne katılabileceğiniz tarihler:

  1. Seçenek: 17 Mart, 5 Mayıs 2019 / Pazar günleri 11.00 – 14.00
  2. Seçenek: 19 Mart, 7 Mayıs 2019 / Salı günleri 11.00 – 14.00
  3. Seçenek: 20 Mart, 8 Mayıs 2019 / Çarşamba günleri 19.00 – 22.00

Programla ilgili daha fazla bilgi ve rezervasyon için 0212 377 40 00 numaralı telefonu arayabilirsiniz!

Galata Kulesi’nin Tarihî Hikâyesi

İstanbul’un eşsiz sembollerinden biri olan Galata Kulesi, hem yerli hem yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yapılardan biri. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan…

Daha Fazla Bilgi

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin