Mustafa Kemal Atatürk’ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, sadece bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar tarafından değil; tüm dünya tarafından saygı gören ve minnetle anılan bir liderdir. Bu ülke için yaptıkları, uluslararası alanda sergilediği duruş ve elde ettiği zaferler onu ölümsüz kılmış; vefatının üzerinden yıllar geçmesine rağmen bu ülkenin evlatları tarafından sevgi ve saygı görmesini; onlar tarafından şükranla anılmasını sağlamıştır. Bu nedendendir ki Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği ve ona dair anılarla dolu müzeler, halen ülkenin dört bir yanından ve hatta farklı ülkelerden gelen insanlar tarafından ilgi görmekte ve ziyaret edilmektedir. Bu yazımızda, Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyalarını görebileceğiniz bazı mekanlara yer vereceğiz. İşte ülkemizin dört bir yanından Atamızı saygıyla anabileceğiniz o mekânlar!

 

Anıtkabir

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir, aynı zamanda onun kişisel eşyalarını görebileceğiniz bir müzeye de sahiptir. Anıtkabir’de bulunan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ona ait giysiler, kitaplar, yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar gibi Ata’nın kişisel eşyalarından oluşmaktadır.

 

Şişli Atatürk Evi Müzesi

Şişli’de caddedeki evlerin arasında yer alan bu tarihi üç katlı konak, Milli Mücadele yıllarında Atatürk tarafından kiralandı. Ulu önder bir vatanın kurtuluşunu bu evde konakladığı süre içerisinde planladı. İşte Atatürk’ün evi, bugün de aynı yerinde duruyor ve her yeni günde meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Müzede Atatürk’ün yaşamı ile ilgili fotoğraflar, giysiler, inkılaplarla ilgi belgeler, kişisel eşyalar ve Milli Mücadele ile ilgili tablolar sergileniyor.

 

Pera Palace Hotel 101 Numaralı Oda

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Köklü bir tarihe sahip olan ve yıllar boyunca oldukça önemli insanları ağırlayan Pera Palace Hotel’deki 101 numaralı odada Atatürk defalarca konaklamış ve cephe dönüşlerinde ülke için önemli kararlar almıştır. İşte bu özel oda onun doğumunun 100. yılında bir müze oda haline getirilmiştir ve bugün de ona ait kişisel eşyalar bu odada sergilenmektedir.

 

Rahmi Koç Müzesi Atatürk Bölümü

Rahmi Koç Müzesi Atatürk Bölümü, ulu önderi daha iyi tanımanıza ve dönemin Türkiye’sini anlamanıza hizmet eden kıymetli bir bölümdür. Bu bölümde Atatürk’e ait kıyafetler, ofis malzemeleri, çeşitli kişisel eşyalar ve fotoğraflar bulunmaktadır. Bu özel koleksiyon Atatürk’ün yakınları ve çalışma arkadaşlarından Albay Halil Nuri Yurdakul tarafından bir araya toplanmıştır.

 

Florya Atatürk Deniz Köşkü

Florya, Atatürk’ün ilgi duyduğu ve sıklıkla ziyaret ettiği bir bölgeydi. Hatta bu nedenle Ata’nın son yıllarında inşa edilen bu köşk İstanbul Belediye Başkanı tarafından Atatürk’e hediye edildi. Ulu Önder, uzunca bir süre burada yaşadı, köşkü siyasal ve bilimsel toplantılar için kullandı, aralarında İngiliz Kralı’nın da bulunduğu önemli konuklarını burada ağırladı. Konak günümüzde de Atatürk Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmekte.

 

Selanik Atatürk Evi

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Ulu Önder’in doğduğu, büyüdüğü ve gençlik günlerinin bir bölümünü geçirdiği Selanik’te bulunan bu ev, günümüzde Atatürk Müzesi olarak hizmet vermekte ve ziyaret edilmektedir. Köşkte Atatürk ve ailesine ait kişisel eşyalar sergilenmektedir.

 

Trabzon Atatürk Köşkü

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Trabzon’da bulunan bu köşkte Atatürk, bir Trabzon ziyareti sırasında ağırlanmış; ardından köşk düzenlenerek kendisine hediye edilmiştir. Ulu Önder de daha sonraki Trabzon ziyaretlerinde birkaç kez burada konaklamıştır. Köşk, günümüzde bir müze olarak hizmet vermekte ve içerisinde 19. ve 20. yüzyıllara ait mobilyalar, porselenler; Atatürk’e ait tablolar sergilenmektedir.

 

Bursa Atatürk Evi Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Ulu Önder bir Bursa ziyaretinde Bursa’da bulunan bu köşkte konaklamış ve ardından belediye başkanı köşkü sahibinden satın alarak Atatürk’e hediye etmiştir. Bugün müze olarak hizmet veren köşkte Atatürk’ün kullandığı eşyalar sergilenmektedir.

 

İzmir Atatürk Müzesi

Günümüzde İzmir Atatürk Müzesi olarak hizmet veren bu ev, tıpkı diğer şehirlerdeki Atatürk evleri gibi, İzmir Belediyesi tarafından Atatürk’e hediye edilmiştir. Ulu Önder 1930- 1934 yılları arasındaki her İzmir ziyaretinde bu evde konaklamıştır. Tarihi konak günümüzde Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Atatürk’ün Çağdaş Türkiye’yi Dünyaya Tanıttığı Proje: Karadeniz Seyr-i Türkiye 

Atatürk’e Hint Mihracesinden Gelen Hediye 

Dünya Tarihine Büyük İzler Bırakmış 8 Öğretmen 

Ulu Önderimiz Atatürk’ün Öldüğü Gün Ulusal ve Uluslararası Basında Çıkan Haberler 

Ulu Önderimizin Son Yolculuğunda Gökten Yağan Rengârenk Düğmelerin Sımsıcak Hikâyesi 

 

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

Ailenizle Birlikte Gerçekleştirebileceğiniz Keyifli Hafta Sonu Etkinlikleri

Hafta sonları aileyle birlikte vakit geçirmek, yeni anılar biriktirmek ve yoğun iş günlerinin stresinden biraz uzaklaşmak için mükemmel bir zaman! İş yoğunluğuna kısa bir ara verdiğiniz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin