İstanbul’un Bilinmeyen Tarihi 7 Tepesi ve Üzerindeki Tarihi Yapılar

İstanbul dendiğinde ilk akla gelen söylem “yedi tepeli şehir”dir. Öyle ki bu tabir pek çok şiire, romana, diziye konu olmuştur. Peki gerçekten de İstanbul, yedi tepe üzerine mi kuruludur? Bu güzel şehirde gerçekten de irili ufaklı pek çok tepe bulunmaktadır. Ancak eski İstanbul, aslında bahsi geçen yedi tepe üzerine kurulmuştur. İstanbul’un yedi tepeli şehir olarak anılmasının sebebi de tam olarak budur. İşte İstanbul’un o 7 tepesi ve üzerindeki tarihi yapılar!

  1. Topkapı Sarayı Tepesi

İstanbul’un tepelerinden ilki Sarayburnu Tepesi olarak da bilinen Topkapı Sarayı Tepesi’dir. Eski İstanbul’da şehrin en merkezi konumu burasıdır. Topkapı Sarayı da tepenin en hakim noktasında yer almaktadır. Topkapı Sarayı Tepesi üzerinde bulunan tarihi yapılar ise Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, Milion Taşı, Küçük Ayasofya Camisi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Cağaloğlu Hamamı, Sirkeci Garı, Bukoleon Sarayı olarak sıralanabilir.

  1. Çemberlitaş Tepesi

Nuruosmaniye-cami-e1568275265639

Nuruosmaniye Tepesi olarak da bilinen Çemberlitaş, eski İstanbul’un üzerine kurulduğu tepelerdendir. Tepe ismini üzerinde bulunan Nuruosmaniye Külliyesi’nden almaktadır. Burada bulunan diğer tarihi yapılar ise Firuzağa Camisi, Kapalıçarşı, Binbirdirek Sarnıcı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camisi ve medresesi, Çinili Han, Mısır Çarşısı olarak sıralanabilir.

  1. Beyazıt Tepesi

İstanbul’un bilinmeyen tepelerinden bir diğeri Beyazıt Tepesi olarak karşımıza çıkar. Beyazıt Tepesi de ismini üzerinde bulunan Beyazıt Camii’den almaktadır. Tepe üzerinde bulunan tarihi yapılar İstanbul Üniversitesi, Süleymaniye Külliyesi, Mimar Sinan Türbesi ve Zeyrek Camii olarak sıralanabilir.

  1. Fatih Tepesi

Fatih Tepesi, İstanbul’un en yüksek tepesi olarak bilinmektedir. Bu nedenle eski dönemlerde hem Bizanslılar hem de Osmanlı için oldukça önemli bir nokta olarak değerlendirilmiştir. Tepe üzerinde Fatih Camii ve Külliyesi bulunmaktadır.

  1. Yavuz Selim Tepesi

Yavuz-Selim-Tepesi-e1568275739166

İstanbul’un bilinmeyen tepelerinden biri de Yavuz Sultan Tepesi’dir. Tepe üzerinde bulunan tarihi yapılar Yavuz Sultan Selim Camii, Fethiye Camii ve Fener Rum Patrikhanesi olarak sıralanabilir.

  1. Edirnekapı Tepesi

Edirnekapı Tepesi de İstanbul’un üzerine kurulduğu tepelerdendir. Edirnekapı semtinde bulunmaktadır. Üzerinde ise Mihrimah Sultan Camii, Tekfur Sarayı ve Kariye Müzesi gibi önemli tarihi yapılar bulunmaktadır.

  1. Kocamustafapaşa Tepesi

İstanbul’un tepelerinden sonuncusu Kocamustafapaşa Tepesi olarak karşımıza çıkar. Coğrafi konumu ile diğer tepelerden ayrılmaktadır ve üzerinde Haseki Külliyesi ve İmareti, Haseki Sultan Camii, Bayrampaşa Mescidi gibi tarihi yapılar bulunur.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz: 

İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Tarihi Yapı 

İstanbul’u Kültür Turizmi Amaçlı Ziyaret Edeceklerin Mutlaka Uğraması Gereken 12 Mekân 

Beyoğlu’ndaki Tarihi Binalar ve Hikayeleri

İkonik Şehir İstanbul’da, Film Çekimlerine Ev Sahipliği Yapabilecek Muhteşem Mekanlar! 

Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girmiş 10 Mekân 

Beyoğlu’nda Muhteşem Fotoğraflar Çekebileceğiniz Mekânlar

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

Ailenizle Birlikte Gerçekleştirebileceğiniz Keyifli Hafta Sonu Etkinlikleri

Hafta sonları aileyle birlikte vakit geçirmek, yeni anılar biriktirmek ve yoğun iş günlerinin stresinden biraz uzaklaşmak için mükemmel bir zaman! İş yoğunluğuna kısa bir ara verdiğiniz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin