Mike Hammer Hakkında Bilmediğiniz 8 Bilgi

Refik Erduran, Ertem Eğilmez ve Haldun Sel 1953 yılında ortaklaşa Çağlayan Yayınevi’ni kurdular. Çağlayan Yayınevi, o yıllarda renkli ve film karelerine benzeyen illüstrasyon kapaklı, cep kitabı boyutlarında, uygun fiyatlı ve popüler romanlar yayınlamaya başladı. İşte bu kitaplardan biri de Kemal Tahir’in F. M. ikinci takma adı ile çevirisini yaptığı, Amerikalı yazar Mickey Spillane tarafından yazılan “Kanun Benim” (I, the Jury) isimli polisiye romandı. Romanın edebiyatımızın usta kalemi Kemal Tahir tarafından dilimize kazandırılmasının ardından roman büyük ilgi gördü ve kısa sürede 100 binin üzerinde satış yaptı! Ülkemizin polisiye romana ilgisi o dönemde çok fazlaydı. Mike Hammer’ın maceraları neredeyse her eve ve her kitaplığa girdi! Belki de hala o eski baskıları, bazılarınızın kitaplığındaki yerini koruyordur… Bu yazımızda birçok insana nostalji yaşatacak Mike Hammer efsanesi ile ilgili bazı bilgilere yer vereceğiz. İşte Mike Hammer hakkında bilmediğiniz o bilgiler!

  1. İlk “Dedektif Mike Hammer” romanı (orijinal adıyla I, the Jury), 1946 yılında Mickey Spillane tarafından yazılmıştır.

Mickey Spillane daha sonra tam 12 adet Mike Hammer romanı daha kaleme almıştır.

  1. Hammer serisi tüm dünyada ilgi görmüş ve yazıldığı dönemde 100 milyon satarak zirveye oturmuştur.

“Killing Man” (Öldüren Adam), “Girl Hunters” (Kız Avcıları) ve “One Lonely Night” (Yalnız Bir Gece), Mickey Spillane’in en çok satan seri romanlarındandır.

  1. Mike Hammer serisi romanlarının bir kısmı film haline getirilmiş ve bir kısmı da televizyon dizilerine uyarlanmıştır.

  2. İlk Mike Hammer öyküsü, dilimize Kemal Tahir ( F. M. ikinci takma adıyla) tarafından “Kanun Benim” adıyla tercüme edilmiştir.

Edebiyatımızın önemli isimlerinden Kemal Tahir, Kanun Benim’de Hammer karakterini tam yansıtan bir şekilde tercüme etmiştir.

  1. Kanun Benim, 1954 yılında Çağlayan Yayınları tarafından yayınlanmış ve 100 binin üzerinde satış yapmıştır.

Mike Hammer romanlarının diğer dört çevirisi de yine çok satanlar arasındaki yerini almıştır.

  1. Mike Hammer romanları, dünyada gördüğü ilgiden çok daha fazlasını ülkemizde görmüştür. Hatta bu seri o kadar sevilmiştir ki yazar bir daha yazmayınca, onun yerine yerli yazarlarımız üretime devam etmiştir.

1954- 1962 yılları arasında 300’e yakın yerli Hammer öyküsü yayınlanmıştır. Bu çığırı ise Kemal Tahir’in güçlü kalemi ve anlatımı açmıştır.

  1. Kemal Tahir’in F. M. ikinci takma adıyla yazdığı adapte Mike Hammer romanları ise Derini Yüzeceğim, Ecel Saati, Kara Nara ve Kıran Kırana isimli romanlardır.

Yayınevi, yayıncılık ilkesi gereği Kemal Tahir’in bu adapte romanlarını, üzerinde “Mike Hammer’ın Yeni Maceraları” ve “Yazan: F. M. ikinci” ibaresi ile yayınlamıştır.

  1. Aynı dönemde farklı yayınevlerinin de birçok yazara yine takma adlarıyla adapte Mike Hammer kitapları yazdırması sebebiyle Kemal Tahir dört adapte kitapla yetinmiştir.

Ama kendisinin açtığı çığırla, devamında yüzlerce adapte Hammer kitabının yazılmasına vesile olmuştur.

  1. Kara Hafta İstanbul Festivali’nde Esecek Mike Hammer Rüzgarını Kaçırmayın!

Kitapseverler tarafından dünyanın en iyi 8 otelinden biri seçilen Pera Palace Hotel, 4. Kara Hafta İstanbul Festivali’ni bu yıl DenizBank ana sponsorluğunda 23- 24 Kasım tarihlerinde düzenliyor. Önceki yıllarda Agatha Christie, Georges Simenon ve Ian Fleming şerefine gerçekleştirdiği Kara Hafta İstanbul Festivali’nin bu yılki teması ise efsane polisiye karakteri Mike Hammer olacak. Eğer siz de polisiye tutkunlarındansanız
halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek 4.Kara Hafta İstanbul Festivali’ni kaçırmayın deriz!

4.Kara Hafta İstanbul Festivali etkinlikleri ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için 0212 377 40 00 numaralı telefonu arayarak rezervasyon yaptırabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Dünyaca Ünlü Polisiye Yazarı Agatha Christie ve Kayıp 11 Gününün Gizemli Hikâyesi

Okurken Eski İstanbul’a Yolculuk Yapacağınız 10 Roman

İstanbul’a Daha Önce Yolu Düşmüş Dünyaca Ünlü 8 Kişi

Dünyaca Ünlü Polisiye Romanlarının Kendileri Kadar Öne Çıkmış Baş Karakterleri

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

Ailenizle Birlikte Gerçekleştirebileceğiniz Keyifli Hafta Sonu Etkinlikleri

Hafta sonları aileyle birlikte vakit geçirmek, yeni anılar biriktirmek ve yoğun iş günlerinin stresinden biraz uzaklaşmak için mükemmel bir zaman! İş yoğunluğuna kısa bir ara verdiğiniz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin