Türkiye’de Yer Alan Eski Çağlara Ait 7 Antik Kent

Üzerinde yaşadığımız topraklar, bizden binlerce yıl öncesinde de birilerine ev sahipliği yapıyordu. Bu nedenle, her dönemde böylesine kıymetli olan topraklarımızda büyüleyici bir tarihi zenginlik yatıyor. Bu tarihi zenginliğin en güzel göstergesi ise halen bir yerlerde karşımıza çıkmaya devam eden antik kentler. Türkiye’de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor. Biz bu yazımızda yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken, Türkiye’nin en özel antik kentlerine yer vereceğiz. İşte eski çağlara ait 7 antik kent!

 

  1. Efes Antik Kent

Türkiye'de Yer Alan Eski Çağlara Ait 7 Antik Kent

Antik kent dendiğinde ülkemizde ilk akla gelen yer hiç şüphesiz Efes Antik Kenti’dir. Çünkü burası, günümüze dek en iyi şekilde ayakta kalan tek antik kent olarak değerlendirilebilir. Efes’in kuruluşu M. Ö. 6000 yıllarına dayanır. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes’in yaklaşık olarak 200 bin kişilik bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir. Dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen Artemis Tapınağı da Efes Antik kentinin içerisinde bulunmaktaydı.

 

  1. Göbeklitepe

Bir kent olmaktan çok kültür olarak kabul edilen Göbeklitepe, tarihi değiştiren bir özelliğe sahiptir. Yaşam merkezi olan bu bölge, şu anki çalışmalara göre medeniyetimizi yaklaşık 12 bin yıl öncesine götürmektedir. Göbeklitepe’de halen devam eden kazılar, avcı toplayıcı insan toplulukları ile ilgili bugüne kadar bildiğimiz tüm bilgileri değiştirecek nitelikte önemli bilgileri gün ışığına çıkarmaya devam etmektedir.

 

  1. Çatalhöyük

Neolitik döneme kadar uzanan bir antik kent olan Çatalhöyük, Akdeniz bölgesindeki ilk şehirlerdendir. Ayrıca günümüze kadar çok iyi korunmuştur. Konya’nın güneydoğu bölgesinde bulunan kentin nüfusunun 10 bine yakın olduğu tahmin edilmektedir. Kentte yapılar birbirlerine oldukça yakın olarak konumlanmıştır.

 

  1. Bergama

Türkiye'de Yer Alan Eski Çağlara Ait 7 Antik Kent

Bergama Antik Kenti, bir diğer ismiyle Pergamon, bugünkü Bergama ilçesinin yerinde kurulu olan antik kenttir. Bu kentin kuzeybatısı ile Bergama Çayı arasında Roma dönemi yerleşmesi bulunmaktadır. Bölgede 50 bin kişilik bir amfitiyatro ile 30 bin kişilik bir tiyatro olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise Viran Kapı denen kalıntılar, tiyatronun ayakta kalan kemeridir. Kentin kalıntıları ilk kez 1870’lerde Alman mühendis Carl Humann tarafından bulunmuştur.

 

  1. Troya

Türkiye'de Yer Alan Eski Çağlara Ait 7 Antik Kent

Dünyadaki en ünlü antik kentlerden birisi olan Troya’da 3000 yıldan daha fazla bir süre kesintisiz olarak yaşam olduğu bilinmektedir. Kentteki en erken yerleşim katı M. Ö. 3000- 2500 ile erken Tunç Çağı’na kadar gitmektedir. Daha sonra sürekli yerleşim gören Troya katmanları, M. Ö. 85- M. S. 8. yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi ile sona erer. Troya Antik Kenti, ilk kez 1871 yılında Heinrich Schliemann tarafından kazılmıştır. Günümüzde ise halen kazılar devam etmektedir.

 

  1. Knidos

Türkiye'de Yer Alan Eski Çağlara Ait 7 Antik Kent

Datça’da bulunan Knidos Antik Kenti’nin bilim, mimarlık ve sanatta oldukça ileri bir kent olduğu bilinmektedir. Tarihin büyük astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygonotos gibi önemli isimler burada yaşamıştır.

 

  1. Phaselis

Türkiye'de Yer Alan Eski Çağlara Ait 7 Antik Kent

Antalya’ya 35 km uzaklıkta bulunan Phaselis Antik Kenti, askeri liman ile güney limanı birbirine bağlayan ana caddenin iki yanında bulunur. 125 km uzunluğunda, 25 m genişliğinde olan ana caddenin her iki yanında üçer basamak ile çıkılan kaldırımlar vardır. Cadde ortalara doğru bir meydan oluşturur ve ardından güney limanına ulaşır. Düzgün taşlarla döşenmiş bu caddenin altında kanalizasyon ve drenaj sistemi olduğu bilinmektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Türkiye’de İhtişamı ve Tarihiyle Önce Çıkan 10 Müze 

İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Tarihi Yapı 

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Antik Şehir 

Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girmiş 10 Mekân

İstanbul’da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Müze 

 

Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler…

Daha Fazla Bilgi

Ramazan Ruhunu En Özel Şekilde Hissedebileceğiniz Etkinlikler

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin yoğun şekilde hissedildiği özel bir dönem. Düzenlenen farklı etkinlikler sayesinde Ramazan ayı çok daha keyifli bir hâle geliyor. Pek çoğu uzun yıllardır devam eden bu eşsiz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin