Dünyaca Ünlü Polisiye Yazarı Agatha Christie ve Kayıp 11 Gününün Gizemli Hikâyesi

120 yılı aşkın süredir İstanbul’un en güzel köşesinde tarihe tanıklık eden Pera Palace Hotel ile dünyaca ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’yi birleştiren bir “anahtar” hikâyesi vardır… Bu gizemli anahtar hikâyesi, yazarın ölümünün ardından ortaya çıkmış ve aslında tam olarak çözülemeden rafa kaldırılmış olsa da mutlaka bilinmeye değerdir. Bu yazımızda sizlerle bu gizemli hikâyenin detaylarını paylaşacağız. Eğer siz de ünlü yazar Agatha Christie ve İstanbul’da geçen kayıp 11 gününün; ona ait gizemli anahtarın hikâyesini merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin!

Dünyaca Ünlü Polisiye Yazarı Agatha Christie ve Kayıp 11 Gününün Gizemli Hikâyesi

Eserleri 45 dile çevrilmiş ve kutsal kitaplardan sonra en fazla okunan kitapların yazarı olan Agatha Christie, dünyanın en tanınmış polisiye roman yazarıdır. Ünlü yazar Christie, yaşamı boyunca sırlarla iç içe olmayı tercih etmiştir ve yaşamındaki sırlardan birini İstanbul’da bırakarak bir dönem tüm dünyanın dikkatini İstanbul’a çekmeyi başarmıştır.

 

Agatha Christie Pera Palace Hotel’in 411 No’lu Odasında Birçok Kez Konaklamıştır

Bir dönemin en önemli insanlarını ağırlayan ve İstanbul’un ilk modern oteli olarak tarihe adını kazıyan Pera Palace Hotel’in ünlü misafirlerinden biri de Agatha Christie’dir. Ünlü yazar 1926 ile 1932 yılları arasında otelin 411 numaralı odasında pek çok kez konaklamış ve hatta ünlü romanı Doğu Ekspresi’nde Cinayet’i burada kaleme almıştır. Bu ünlü roman dünya çapında satış rekorları kırmış ve filmlere konu olmuştur.

Dünyaca Ünlü Polisiye Yazarı Agatha Christie ve Kayıp 11 Gününün Gizemli Hikâyesi

Agatha Christie’nin gizemli hikâyesine gelecek olursak… Christie 1926 yılında 11 gün boyunca ortadan kaybolur. Kendisinden haber alınamamasının ardından arabası bir göl kenarında ağaçlara çarpmış şekilde bulunur. İnsanlar artık neredeyse yazarın göle düştüğünü ve öldüğünü düşünmeye başlamıştır. Sonra birdenbire Christie ortaya çıkar ve kaybolduğu zaman dilimiyle alakalı kimseye hiçbir açıklama yapmaz!

Agatha Christie’nin Kayıp 11 Günü

Ünlü yazarın 11 kayıp günü ile ilgili o dönemde birçok farklı senaryo ortaya atılmıştır ancak kimse gerçeği bilmemektedir. Christie’nin ölümünün ardından ünlü film şirketi Warner Bros. onun gizemli hikâyesini film yapmak ister. Ancak yeteri kadar bilgiye sahip olmadıkları için bir medyumdan yardım almaya karar verirler. Tamara Rand isimli medyum, bu iş için yazarın ruhunu çağırmakla görevlendirilir ve ardından 11 kayıp günün sırrının Pera Palace Hotel’de saklı olduğunu söyler.

Dünyaca Ünlü Polisiye Yazarı Agatha Christie ve Kayıp 11 Gününün Gizemli Hikâyesi

Medyumun iddiasına göre yazarın sırrını yine onun sakladığı bir anahtar açıklayacaktır. Kesin bir bilgi olmamakla birlikte Pera Palace’de bulunan anahtar, otelin sahibi Misbah Muhayyeş’in Yeniköy’deki yalısında bir odayı açmakta; orada bulunan defterde ise 11 kayıp günün tüm detayları yazdığı söylenmektedir.

Bu çarpıcı iddianın ardından tüm dünyanın gözü Agatha Christie’nin Pera Palace Hotel’de bulunan odasına çevrilir. 411 numaralı oda artık tüm dünya tarafından merak edilmektedir. Bir süre sonra söz konusu anahtar gerçekten de medyumun tarif ettiği yerde bulunur! Anahtarın bulunmasıyla birlikte ise otel yönetimi ve film şirketi arasında asla uzlaşılamayacak bir mücadele başlar…

Otelin o dönemki sahibi bir ücret talep eder. Sonrasında Tamara Rand kendisine bir mektup yazar. Otelin sahibi fikrini değiştirir ancak o sırada otelde bir grev patlak verir ve hikaye bilinmez olarak ortada kalır.

Sonuç olarak; ünlü yazar Agatha Christie’nin sırrı halen açıklanamamış bir gizem olarak bir yerlerde beklemektedir. Sonraları oteldeki başka bir odada ikinci bir anahtarın ortaya çıktığı söylense de belki de ünlü yazarın en heyecanlı hikâyesi hala bir yerlerde okurlarıyla buluşmayı bekliyor olabilir!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’u Anlatan Kitaplar Ve Yazarları

Türkiye’de Polisiye Roman: Mutlaka Okumanız Gereken Yazarlar

Polisiye Kitaplardan Sinemaya Uyarlanmış En İyi 12 Film

Dünyaca Ünlü Polisiye Romanlarının Kendileri Kadar Öne Çıkmış Baş Karakterleri

Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler…

Daha Fazla Bilgi

Ramazan Ruhunu En Özel Şekilde Hissedebileceğiniz Etkinlikler

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin yoğun şekilde hissedildiği özel bir dönem. Düzenlenen farklı etkinlikler sayesinde Ramazan ayı çok daha keyifli bir hâle geliyor. Pek çoğu uzun yıllardır devam eden bu eşsiz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin