Yolu Pera Palace Hotel’den Geçenler… Jacqueline Kennedy Onassis

İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda, dönemin ünlü treni Orient Ekspress’in değerli konuklarını ağırlamak üzere inşa edilen Pera Palace Hotel, bugüne pek çok önemli isme ev sahipliği yaptı. Bu isimlerden birisi de ABD’nin eski First Lady’lerinden Jacqueline Kennedy Onassis idi. Jacqueline Kennedy Onassis, İstanbul ziyaretleri sırasında Pera Palace Hotel’deki en üst katta bulunan 612 numaralı odayı tercih ediyordu.

Jacqueline Kennedy Onassis, 28 Temmuz 1929’da John Vernou Bouvier ile Janet Norton Lee çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 1951 yılında George Washington Üniversitesi- Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. İşte Temsilciler Meclisi’nin Massachussets üyesi John F. Kennedy ile de aynı dönemde tanışmıştı. Çift 1953 yılında dünya evine girdiğinde Jacqueline 24, Kennedy ise 36 yaşındaydı. İlk çocukları yedi aylıkken ölen çiftin daha sonra bir erkek bir de kız çocuğu oldu.

Jacqueline’in First Lady olması ise 1960 seçimlerinde Kennedy’nin rakibi Richard Nixon’u yenerek başkan olmasıyla gerçekleşti. Güzelliğiyle dikkat çeken genç kadın, bu unvana da son derece yakışıyordu. Ama Kennedy’nin başkanlığı ne yazık ki fazla sürmedi. 22 Kasım 1963 yılında Jacqueline ile gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında silahlı saldırıya uğrayan Kennedy, eşinin kollarında hayatını kaybetti.

“Eşimin kollarımda öldüğünü gördüm, kanı hâlâ üzerimde” diyen genç kadın, eşinin ölümünün ardından tüm bunları unutmak için çeşitli seyahatlere çıkmaya başladı. 60’lı yıllar tüm sarsıntılarıyla devam ederken Jacqueline, güzelliği ve genç görünümü ile herkesi etkilemeyi başarıyor ve sıkça önemli isimlerle davetlerde görülüyordu. Genç kadın daha eşinin ölümünün üzüntüsünü atlamamışken bu olaydan 3,5 yıl sonra kayın biraderi ve aynı zamanda yakın arkadaşı olan Robert F. Kennedy’i de bir silahlı saldırıda kaybetti. Bu acı olayın üzüntüsüyle bir kez daha yıkılan Jacqueline, içinde bulunduğu paranoyanın da etkisiyle Amerika’dan iyice korkmaya başladı.

First Lady Jacqueline, 1968 yılına gelindiğinde Yunan armatör Aristole Onassis ile bir kez daha dünya evine girdi. Çiftin evliliği, Onassis’in 1975’teki ölümüne dek devam etti. Genç kadın son yıllarında, kişisel tarzı ve şıklığı, sanata ve tarihi eserlerin korunmasına ilişkin katkıları ile tanınmaktaydı…

1994 yılının Ocak ayında kendisine kanser teşhisi konulan Jacqueline Kennedy Onassis, 19 Mayıs 1994’te yaşamını kaybetti. Efsane kadının ölümünün ardından 23 Haziran 1994’te Senatör Edward Kennedy, onunla ilgili şu sözleri sarf etti: “1963’te dul olmak için çok gençti, şimdi de ölmek için çok genç…”

Şimdilerde Jacqueline Kennedy Onassis’in anısı, bir dönem konakladığı Pera Palace Hotel’in 612 numaralı odasında yaşamaya devam etmekte. Geniş, rahat ve ferah bir yaşam alanına sahip olan odada Onassis’in kullandığı gözlük, şapka gibi eşyaların replikaları da yer almakta. Aynı zamanda hakkında yazılmış kitapların da bulunduğu oda, bir döneme etki etmiş isimlerin yaşanmışlıklarıyla birlikte tarihin de yaşanmaya ve yazılmaya devam ettiğinin en kıymetli göstergesi!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Yolu Pera Palace Hotel’den Geçenler

Pera Palace Hotel’in İlginizi Cezbedecek Mimari Özellikleri

Pera Palace Hotel’i Yakından Tanımak İsteyenler İçin Film Önerileri

Pera’nın En Eski Değerlerinden: Garden Bar

Pera’nın Küllerinden Doğan Neoklasik Mimari: Pera Palace Hotel

İçinde Pera Palace Hotel Geçen 8 Kitap 

Pera Palace Hotel’i Yakından Tanımak İsteyenler İçin Kitap Önerileri 

Pera Palace Hotel’in Kalplerimizde Ayrı Bir Yeri Olan 101 Numaralı Odası’nın (Atatürk’ün Odası) Hikâyesi 

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

Ailenizle Birlikte Gerçekleştirebileceğiniz Keyifli Hafta Sonu Etkinlikleri

Hafta sonları aileyle birlikte vakit geçirmek, yeni anılar biriktirmek ve yoğun iş günlerinin stresinden biraz uzaklaşmak için mükemmel bir zaman! İş yoğunluğuna kısa bir ara verdiğiniz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin