İstanbul Bölgesel Gastronomi Rehberi… Nerede Ne Yenir?

Birçok yerli ve yabancı turist İstanbul’da bulunan lezzetlerin ana vatanından kaynaklı olmamasından dolayı lezzetsiz olduğunu düşünür. Fakat İstanbul’da belli bölgelerin rüştünü ispatladığı muhteşem yetenekleri vardır. Bazı lezzetler bazı İstanbul semtleriyle bağdaşmıştır. İşte İstanbul’un semt- lezzet ikililerinden oluşan gastronomi rehberi.

İstanbul Gastronomi Rehberi

Yoğurt, Kanlıca

Kanlıca dediğimiz zaman tabii ki ilk olarak aklımıza Kanlıca Yoğurdu geliyor. Boğazın incisi olan Beykoz ilçesinin Kanlıca semtine geldiğinizde o yoğurdu yemeden dönmeyin. Çınaraltı’na gittiğiniz zaman pudra şekerli Kanlıca Yoğurdu’nuzu mutlaka söyleyin. Eğer pudra şekeri sevmiyorsanız, reçelli olanı da yiyebilirsiniz.

Börek, Sarıyer

İstanbul Bölgesel Gastronomi Rehberi... Nerede Ne Yenir?

Sarıyer Zekeriyaköy, Bahçeköy ve Kilyos semtleriyle ünlü olduğu kadar böreğiyle de ünlüdür. Öyle ki Sarıyer Böreği’nin ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Osmanlı döneminde meşhur olan bu börek yufka ile yapılır. Sadesi, şekerlisi, ıspanaklısı, patateslisi, peynirlisi ve kıymalısı mevcuttur.

Çikolata, Beyoğlu

İstanbul Bölgesel Gastronomi Rehberi... Nerede Ne Yenir?

İstiklal Caddesi’ne giden birçok kişinin aklında dükkanların içinde yer alan boy boy ve renk renk çikolatalar vardır. Bunun sebebi ise Beyoğlu çevresinde oldukça köklü çikolatacı ve pastaneler bulunmasıdır. Ve bu mekanların müdavimleri oldukça fazladır.

Kumpir & Waffle, Ortaköy

İstanbul’a gelip de Ortaköy’den Boğaz’a bakmamak olur mu? Peki Ortaköy’e gelip waffle ve kumpir yememek? Tabii ki olmaz! Ortaköy’e girdiğiniz ilk andan itibaren kumpir ve waffle’cıları aramanıza gerek yok, çünkü onlar sizi zaten bulacaklar!

Balık Ekmek & Turşu, Eminönü

İstanbul Bölgesel Gastronomi Rehberi... Nerede Ne Yenir?

Galata Köprüsü’nde veya Eminönü’nde yapılan balık ekmek de mutlaka tadılması gerekenler arasında. Buna ek olarak eğer Eminönü’nden Boğaz turuna çıkacaksanız bir bardak turşu suyu içmeyi unutmayın!

Köfte, Sultanahmet

Tarihi Yarımada’da geziyorsunuz, karnınız da epey aç! Çözüm tabii ki Sultanahmet köftesi. Sultanahmet’e geldiğiniz zaman birçok seçenek bulmanız mümkün. Yaklaşık olarak tatları birbirlerine yakın. Sultanahmet’e gittiğiniz zaman çıtır çıtır ekmeğin, özel sosun ve lezzetli etin tadını çıkarmayı unutmayın!

Kahvaltı & Midye, Beşiktaş

Beşiktaş’ta ‘’Kahvaltıcılar Sokağı’’ bile var! Şöyle pazar gününüze lezzetli bir kahvaltı ile başlamak istiyorsanız mekânınız Beşiktaş’ta bulunan Kahvaltıcılar Sokağı. Buna ek olarak hemen her sokak başında midye tezgâhlarını da göreceksiniz. Midyenizi yerken limon sıkmayı unutmayın!

Kokoreç, Kadıköy

İstanbul Bölgesel Gastronomi Rehberi... Nerede Ne Yenir?

Adana’nın şırdanı gibi eğlence sonrası sevilen yemeklerden bir tanesi olan kokoreci İstanbul’un birçok noktasında bulmak ve yemek mümkün. Fakat Kadıköy’de bulunan kokoreççiler epey iştah kabartan cinsten!

Kestane, İstiklal

Kış olduğu zaman İstanbul’un birçok noktasında kestane bulabilirsiniz. Fakat fotoğraflardan da hatırlayacağınız üzere kestane ve İstiklal Caddesi yıllardır özdeşleşmiş durumda. Dumanı tüten kestanecilerden bir kese kâğıdı kestane alın ve İstiklal Caddesi yürüyüşünüze öyle devam edin.

Lezzetli meyve suları ve dilimleri, Galata

İstanbul Bölgesel Gastronomi Rehberi... Nerede Ne Yenir?

İstiklal Caddesi’ni bitirdiğiniz de yolun sonu Tünel’e çıkar. Buradan rotanızı Karaköy’e daha sonrasında da Tarihi Yarımada’ya çevirebilirsiniz. Eğer şöyle güç toplamak istiyorsanız Karaköy’e inen yokuşta karşınıza elma, havuç, portakal ve nar gibi meyve suları ve dilimleri satan yerler çıkacak. Buradan enerji dopinginizi yaparak yola devam edebilirsiniz.

Uykuluk, Sütlüce

Uykuluk, gerdan, ciğer, bağırsak gibi yerlerden yapılan bir çeşit yemektir. Sütlüce semtinde bu yemek fena halde ün yapmıştır! Mart, nisan ve mayıs aylarında yapılanlar ise en lezzetli uykuluklardır.

Süleymaniye, Kuru Fasulye

Süleymaniye Camii’nin tam karşısında sıralanan ve Süleymaniye’ye özgü olan kuru fasulyecileri de ziyaret etmeyi unutmayın! Şöyle bol tereyağlı bir kuru fasulye söyleyin!

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yaz Aylarında İstanbul Seyahati Yapacaklar İçin Destinasyon Rehberi

İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Tarihi Yapı

İstanbul’un En Güzel Seyir Yerleri

Türkiye’den Dünyaya Yayılmış 8 Lezzet ve Tarifleri

İstanbul’da En İyi Street Food Deneyimi Yaşayacağınız 8 Restoran

Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler…

Daha Fazla Bilgi

Ramazan Ruhunu En Özel Şekilde Hissedebileceğiniz Etkinlikler

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin yoğun şekilde hissedildiği özel bir dönem. Düzenlenen farklı etkinlikler sayesinde Ramazan ayı çok daha keyifli bir hâle geliyor. Pek çoğu uzun yıllardır devam eden bu eşsiz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin