Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

Ramazan ayı paylaşım ayıdır, bu nedenle ay boyunca sofralara daha fazla önem verilir. Çünkü Ramazan sofraları tüm aile fertlerini bir araya getirir; özenle hazırlanan yemekler bu sofralarda afiyetle yenir… Hal böyle olunca sofralarda Türk mutfağının en özel ve en leziz yemeklerine, tatlılarına rastlamak kaçınılmaz olur. Peki Ramazan sofralarının olmazsa olmaz geleneksel yemekleri hangileridir? İşte yakında sofralarımızı şenlendirecek o benzersiz lezzetler!

  1. Yaprak sarma

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

Ramazan sofraları dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri yaprak sarmadır. Bu zahmetli yemek, ister sıcak ister soğuk bir şekilde servis edilsin; sofralara anlam katar. Yaprak sarma ayrıca bayram sofralarının da vazgeçilmezidir. Siz de sevdiklerinizi ağırlayacağınız bu özel akşamlardan birinde, kalem gibi sarılmış yaprak sarmalar ile konuklarınıza adeta bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz.

  1. Güllaç

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

Bu lezzetli ve hafif tatlı, Ramazan sofrası dendiğinde akla gelen bir diğer lezzet olarak karşımıza çıkar. Ramazan ayının simgesi niteliğindeki güllaç, hafif tadıyla uzun süren açlık süresinin sonunda şekeri muhteşem bir şekilde dengeler. Tam da bu sebeple bu ay içerisinde en fazla tercih edilen tatlılar arasındadır.

  1. Tarhana çorbası

Çorba Ramazan sofralarının olmazsa olmazıdır, çünkü uzun süren açlığın sonunda midemizi yormadan doymamızı sağlar. Özellikle tarhana çorbası herkesin damak tadına uyan ve mideyi rahatsız etmeyen harika bir başlangıç yemeğidir. Bu nedenle mis gibi kokusuyla sık sık sofralarımızdaki yerini almaktadır.

  1. Biber dolması

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

Ramazan sofralarının bir diğer geleneksel yemeği de biber dolmasıdır. Zeytinyağlı olarak da hazırlanabilen bu lezzetli yemek hem ana yemek hem de ara sıcak olarak tercih edilebilir.

  1. Tavuklu pilav

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

Tavuklu pilav esasen geleneksel bir misafir ağırlama yemeğidir. Dolayısıyla Ramazan sofralarında da sıkça yer almaktadır. Tane tane pişmiş pilavın lezzetli tavuk eti ile birleştiği sofralarda bu harika lezzete ise en iyi eşlik edecek şey bol köpüklü ayran ve şerbetli tatlılardır.

  1. Paçanga böreği

Bize pastırmanın en güzel halini sunan paçanga böreği, Ramazanla birlikte yüzünü daha sık gördüğümüz lezzetler arasında yer alır. İftar sofralarında en az pide kadar sevilen bu lezzet, ana yemekten önce oldukça hoş bir başlangıç yemeği olabilir.

  1. Tulumba tatlısı

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

Şerbetli tatlılar da Ramazan sofralarının en sevilenlerindendir. Tulumba tatlısı ise bu lezzetler arasında ilk sıralarda gelir. Lezzetli iftar yemeğinin ardından çay eşliğinde tadılan tulumba tatlısı ile güne tatlı bir nokta koyulabilir.

  1. Karnıyarık

Patlıcanın kıymayla buluşması her yemeğe lezzet katar ancak karnıyarık, sanıyoruz bu ikilinin en anlamlı halidir. Kızarmış patlıcanların soğan, sarımsak, domates ve kıymalı harç ile buluşması, Ramazan sofralarına tek başına ziyafet yaşatacak güçtedir.

  1. Revani

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

En lezzetli şerbetli tatlılardan biri olan revani, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşmış benzersiz bir lezzettir. Yapılışı da son derece kolay olan bu güzel tatlı Ramazan sofralarında da bayram sofralarında da sıkça yer almaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Bayram Ziyaretlerinize Neşe Katacak Şık ve Lezzetli Tatlılar

Tarihi Yarımada’yı Gezerken Mutlaka Tatmanız Gereken 9 Lezzet

İstanbul’un Kendilerine Özgü Tatlarıyla Damak Çatlatan En Köklü 9 Pastanesi

İstanbul’un Tarihe Tanıklık Eden Pastaneleri

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

Ailenizle Birlikte Gerçekleştirebileceğiniz Keyifli Hafta Sonu Etkinlikleri

Hafta sonları aileyle birlikte vakit geçirmek, yeni anılar biriktirmek ve yoğun iş günlerinin stresinden biraz uzaklaşmak için mükemmel bir zaman! İş yoğunluğuna kısa bir ara verdiğiniz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin