Tarihi Yarımada’yı Gezerken Mutlaka Tatmanız Gereken 9 Lezzet

Tarihi Yarımada, İstanbul’un en eski yerleşim bölgesidir ve Haliç, Marmara Denizi ve Boğaz ile çevrili olan bölge bu isimle anılır. Böylesine köklü bir geçmişe sahip olan bölgede, Bizans ve Osmanlı Devleti’nden kalma pek çok tarihi eser ve yapı yer almaktadır. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı bunların başlıcalarıdır. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tarihi Yarımada’nın keşfedilmesi gereken bir diğer özelliği ise şüphesiz tarihi lezzet duraklarıdır. Çünkü bölgede tadılması gereken sayısız farklı lezzet bulunmaktadır. Peki, o lezzetler nelerdir? İşte Tarihi Yarımada’yı gezerken mutlaka tatmanız gereken lezzetler!

  1. Boza

Boza

Tarihi Yarımada’nın köklü lezzetlerinden ilki boza olarak karşımıza çıkar. Sıcak olmamasına rağmen kış günlerinde içimizi ısıtan bu harika lezzet, B vitamini deposudur ve tarihinin M.Ö 400’lü yıllara dayandığı bilinmektedir. Siz de Boza ve leblebiyi tarihi bir yerde deneyimlemek isterseniz, mutlaka Tarihi Yarımada’yı ziyaret etmenizi öneririz.

  1. Köfte

Tarihi Yarımada dendiğinde akla Sultanahmet, Sultanahmet dendiğinde ise akla tabii ki köfte gelir. Bu bölgede uzun yıllardır hizmet veren pek çok tarihi köfteci bulunmaktadır. Siz de eğer daha önce denemediyseniz Sultanahmet köftesinin tadına mutlaka bir bakın deriz.

  1. Cağ kebabı

Erzurum kökenli bir kebap türü olan Cağ Kebabı da Tarihi Yarımada’da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir. Mutfağımızın sevilen lezzeti dönerin atası olduğu bilinen Cağ Kebabı, ağızda dağılan dokusu ve kendine özgü ritüeli ile insana muhteşem bir yemek deneyimi yaşatır.

  1. Kuru fasulye

Kuru-fasulye

Tarihi Yarımada’nın meşhur lezzetlerinden biri olan kuru fasulye, her ne kadar evlerimizin de vazgeçilmezi olsa da bu bölgede özellikle denenmelidir. Çünkü Tarihi Yarımada kuru fasulyecileri, bu lezzeti tam kıvamında yapar, muhteşem bir sunumla sunarlar. Siz de kuru fasulye pilav ikilisinin en güzel halini bu bölgede rahatlıkla deneyimleyebilirsiniz.

  1. Balık ekmek

Balık-ekmek

Tarihi Yarımada’nın sevilen semtlerinden Eminönü, balık ekmeğiyle meşhurdur. Bölgede balık ekmek yiyebileceğiniz pek çok tezgah ve restoran bulunmaktadır. Öyle ki daha Eminönü’ne girdiğiniz anda sizi iştah açan bir balık kokusu karşılar. Mevsim balıklarını, bol salata ve afiyetle tüketmek için siz de ilk fırsatta Tarihi Yarımada’da kendinize bir ziyafet vermeyi unutmayın.

  1. Pide

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden pidenin en güzel hali de elbette Tarihi Yarımada’da tadılır. Hepsi birbirinden güzel pide çeşitlerini deneyimlemek, gezinize lezzet katmak için siz de Tarihi Yarımada’nın tarihi pidecilerinden birinde yemek yiyebilirsiniz.

  1. Halka tatlısı

Halka-tatlısı

Gelelim Tarihi Yarımada lezzetlerinin en tatlısına! Halka tatlısı İstanbul sokaklarında sıkça rastlayacağınız bir lezzet olsa da tabii ki en güzeli yine bu tarihi bölgede tadılabilir. Siz de tulumbanın kardeşi olarak tanımlayabileceğiniz bu harika lezzeti çıtır çıtır yiyerek Tarihi Yarımada’nın sokaklarını keşfedebilirsiniz.

  1. Kokoreç

İstanbul’un sevilen sokak lezzeti kokoreç, aynı zamanda Tarihi Yarımada’nın meşhur tatlarındandır. Bölgede kokorecin en güzelini bulabileceğiniz pek çok tarihi mekân bulunmaktadır. Siz de uygun fiyata lezzetli yemek arıyorsanız Tarihi Yarımada turunuzu kokoreçle tatlandırabilirsiniz.

  1. Baklava

Tarihi Yarımada lezzetlerinin en güzellerinden biri olan baklavayı yazımızın sonuna sakladık. İstanbul’daki tarihi baklavacıların büyük kısmı Tarihi Yarımada sınırlarında yer alır. Öyle ki bölgede her yıl baklava festivali düzenlenmektedir. Siz de baklava çeşitlerini en güzel yerde deneyimlemek için Tarihi Yarımada gezinizi baklava tadımı ile sonlandırabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’daki Çay Bahçeleri

Türkiye’den Dünyaya Yayılmış 8 Lezzet ve Tarifleri

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi 9 Geleneksel Yemek ve Tatlı

İstanbul’da En İyi Street Food Deneyimi Yaşayacağınız 8 Restoran

İstanbul’un En Leziz ve Meşhur 10 Kebapçısı

Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler…

Daha Fazla Bilgi

Ramazan Ruhunu En Özel Şekilde Hissedebileceğiniz Etkinlikler

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin yoğun şekilde hissedildiği özel bir dönem. Düzenlenen farklı etkinlikler sayesinde Ramazan ayı çok daha keyifli bir hâle geliyor. Pek çoğu uzun yıllardır devam eden bu eşsiz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin